Kaşınma Ağaçları
28 Temmuz 2021 tarihi Türkiye için kara bir gün. Üzücü gün. Hepimizin yüreği yandı. İlk Manavgat şehir merkezinde başlayan orman yangını kısa zaman içerisinde Akdeniz Bölgemizde yayıldı.
Analizler sonucunda, Manavgat'ta 56 bin 663, Marmaris'te 12 bin 935, Bodrum'da 11 bin 898, Köyceğiz'de 1629 ve Gündoğmuş'ta 685 olmak üzere toplam 83 bin 810 hektarlık alanın yandığı tespit edilmiş.
Yangınlar neticesinde, düşük yanma şiddetine maruz kalan alanlar 22 bin 571, orta yanma şiddetine maruz kalan alanlar 47 bin 176 ve yüksek yanma şiddetine maruz kalan alanlar 14 bin 64 hektar olarak hesaplanmış.
Bu verileri şu an Anamur Orman Bölge Müdürü Sayın İsmail Gübeş dostumdan aldım. Kendisine buradan sevgi saygılar iletiyorum. Çalışmalarında başarılar dilerim.
O gün daha önceden planlanmış Alanya bölge gezim vardı. Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı ile görüşmelerim olacaktı. Bu gibi alan çalışmalarımda, “Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği’nin” 17. maddesine istinaden tarafıma gerekli iznin verilmesini daima prensip olarak dilekçe ile isterim.
Gezip yeniden fotoğraflayacağım bölge, Karamanoğulları Beyliği dönemi ve öncesine ait “Han, Hamam, Av Köşkü, Gülefşan, Sedre Köşkü vd.” yerlerdi. Bir iki saatliğine sadece iki yere tam gittim inceledim diyemem. Sadece önünden geçtik. Birkaç kare fotoğraf çekebildim. Üzüntümden deklanşöre basmadım. Bunu çok samimi söylüyorum. Aynı günde görüşmelerimi yapamadan geri döndüm.
Yıllardır dağ taş, orman bayır demeden gezerim. İlk defa böyle bir ağaç gördüm.
Alanya Oba Mahallesi/Köyü kırsalından geçerken, ekip arkadaşlarım bölgeye yaklaşınca şunu sordular:
Alerji hastalığın var mı? Hayvanlara karşı bir alerjin var mı?
Soru direk gelince, şaşırmadım değil. Bir an ürktüm. Ortalıkta zaten kovid 19 salgını var. Pandemi stresi üzerimizden kalkmadı. Her ne kadar tüm aşılarımı olsam da birkaç saniye durakladım. Hayvanlara karşı bir alerjim yok dedim. Evimde kedi, köpek, kuş besledim. Öyle bir alerjim olsa her halde belli olurdu.
Hepsinin ayrı ayrı kaşınma ağaçları var.
Domuz, Ayı, Kurt, Geyik, Keçi, v.d. bu ağaçları ve alanları işaretleyip kokularını bırakıyorlar. Neden tek bir ağacı işaretliyorlar? Kaşınma ağacı olarak seçtikleri ağacın özelliği nedir?
Evet, öyle görkemli bir çam ağacını seçmişler ki şaşırdım. Bir de ağacın konumu her yere hâkim zula bir yer. Dışarıdan pek fark edilmiyor. Önünde geniş bir toplanma alanı var. Kanaatimce kaşınmak için boy sırasına veya yaş sırasına giriyorlar her halde.
Bölgeyi çok iyi bilen ekip arkadaşım, yukarıda bir başka kaşınma ağacı olduğunu söylüyor. Vaktim olsa bir kilometre ileride ki bu ağacı görmek için ormanda tırmanırdım.
Her ağaç kaşınma ağacı olmaz.
Çam ağacının sadece tek bir yönünde kaşınmışlar. Ağacın sadece o bölgesi incelmiş. Eninde sonunda bu ağaç oradan yıkılır. O kadar inceltmişler anlayacağımız. Gerçekten görmeye değer. Ben ilk defa gördüğüm için bana çok ilginç geldi. Bilenler mutlaka vardır.
Domuz eti neden haram kılınmıştır sorusu beni aşar. Şunu biliyorum ki; Kur'ân-ı Kerîm'de beş ayette domuzdan söz edilir.
Ayetler şöyledir:
"Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah'tan başkası adına kesilenleri haram kıldı." (Bakara, 2/173; - Nahl, 16/115)
"Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen... hayvanlar sizin için haram kılınmıştır." (Mâide, 5/3)
"Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar arasında, yiyen bir kişinin yediği herhangi bir şeyin haram olduğuna dair bir hüküm bulamıyorum. Ancak leş veya akıtılmış kan, yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut doğru yoldan çıkarak, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanların yenmesi haramdır... " (En'âm, 6/145)
"...Allah kime lânet eder ve gazabına uğratırsa ve kimlerden de maymunlar, domuzlar ve tağûta kullar yaparsa, işte bunlar, makamları en kötü, yolları da en sapık olanlardır." (Mâide, 6/60).
Kaşınan insanları kaşıyan insanlar da var. Bu ben değilim.
Şerafettin GÜÇ