Geçmiş Nasıl Unutturulur!
Aslında buna geçmişle yaşamak nasıl bırakılır? Diye sormakla daha doğru ederiz.
Bir Ulusa gerçek Tarihi unutturulup yerine yalan Tarih aşılanırsa, o toplum Ulus olmaktan çıkıp sürüye dönüşebilir. (Biz de koyun sürüleri olduğu gibi.)
İnsanoğlu; doğumundan itibaren isteklerini, arzularını ve ihtiyaçlarını başkalarına anlatmak ve toplum içerisindeki diğer fertlerle irtibat kurmak için, doğduğu ve yaşadığı coğrafyaya ait lisanı ve adresi kullanır.
Örnek veriyorum;
- “Seni Feridin Bahçesinin girişinde bekliyorum” – “Seni 386 sokak başında bekliyorum.” Google Eart bak, neresi numarayı ara dur.
- “Dün Hacı Sami Amcanın bahçesinden kayısı aşırdık.” – “Dün 819 sokağın başında ki bahçeden kayısı aşırdık.” Kripto yazı gibi çöz çözebilirsen.
-“Akşamdan Seki Hamam Külhanı damından uçurtma yapmak için kamış çektik.” - “Akşamdan 31 sokağın ortasında ki hamamın damından uçurtma yapmak için kamış çektik.” Numaratör bir toplum olmaya doğru itilmişiz.
Lisan; bir milletin tarihini, kültürünü ve medeniyetini hem bünyesinde yaşayan fertlere hem de diğer milletlere ulaştırabilmesi ve tarih sahnesinde hayatını devam ettirebilmesi için gerekli bir araç olmuştur. Kendine ait bir lisanı olmayan bir toplum var olamayacağı gibi, lisanı zayıf olan toplumlar da diğer toplumların ve dillerin istilasına maruz kalarak tarih sahnesinden silinip giderler.
Asla unutmam dediğiniz yerler, kişiler, hatıralarınızın unutturulma yöntemleri var.
Bu sokaklarımıza numara verme nereden çıktı? Eski dostlara sormaya gerek duymadan, 2023 yılı gençlerimizin 15 – 20 yaş grubuna “Şambayat” neresi diye sorsak acaba kaç kişi cevaplayabilir?
Karaman Beyliği / Devleti tarihini bilmeyen yerel yönetim ve meclis üyeleri lafım size.
Benim geçmişimi, anılarımı, tarihimi silmeye kalkan zamanın yerel yönetim ve belediye meclis üyelerini şiddetle kınıyorum. "Avrupa Birliği Müktesebatı" gereği sokak ve cadde isimleri numaralanması lazımmış? Nasıl gelirsin böyle bir oyuna. Tarihe iz bırakmış bir toplumun isminden rahatsız olanlar var demek ki?
Çok zor değil; Belediye Meclis Üyelerinin hep beraber alacakları gerekçeli karar ile eski sokak isimleri geri verilir. Şimdi bunun sırası mı? Diyen mutlaka çıkacak. Onlara derim ki; torunlarına bırakacağın en değerli hazine geçmişin. Daha önce nasıl tarihi isimleri numara ile değiştirdin şimdi de aynısını yapacaksın. İnşallah Belediye arşivinde ki eski sokak isimleri muhafaza ediliyordur. Eğer yok edilmiş ise, bunu altında bir çapanoğlu ararım... Biline.
FAL
“Sen her özlediğim anda karşıma çıkarsın
İzmir‘de çıkarsın, kars’ta çıkarsın, van’da çıkarsın
Hiç böyle vefa görmedi âlemde hakikât
Yollar kapanır sen gene
Fincan da çıkarsın.....” Bekir Sıtkı Erdoğan
Mut sokaklarını her birinin tarihe mal olmuş bir anlamı var. Boşuna bu isimler verilmemişti. Atasözlerimiz gibi. Yıllarca denenmiş ondan sonra toplumun malı olmuştu. Bir başka değişle “Beytülmâl” olmuş.
Şimdi soruyorum: “Bir toplumda veya toplumsal grupta bireylerin benimseyip uyguladıkları her türlü duyuş, düşünce, davranış, kural, uygulama ve kıymetlere ne denir?” Aynı bazı insanların doğuştan sahip olduğu özellikler gibi (ağırbaşlılık, sevecenlik, güvenirlilik) değerlerin oluşumuna katkı sağlar.
YÖRÜK KADINI
Birisi elinde biri kucakta
Bir bulgur pilavı kaynar ocakta
Sogularda üşür terler sıcakta
Besler hanesini Yörük Kadını
Siper yok üstüne yağmurlar yağar
Alır helkesini malını sağar
Sütü yoğurt yapar yayığın yayar
Besler yavruların Yörük Kadını
Bir pınar başına kurar kazanı
Kül le yıkar bulamazsa ozonu
O da istemezdi böyle düzeni
Öyle sabırlıdır Yörük Kadını
Sabahtan akşama hiç bitmez işi
Kaynatır ayranı çıkarır keşi
Akşam bir de tatlı getirse eşi
Sevinir o zaman Yörük Kadını
Ben Nadir'im Yörük Ana doğurdu
Bazen kuru ekmek verdi bazen yoğurdu
Tehlikeye girerse öz anayurdu
Erkekten ileri koşar Yörük Kadını
Nadir Altun / Köselerli köyü Mut – Mersin
Evet, yazıla yazıla, gezile gezile bitmeyen bir diyardır Karamanoğulları diyarı... Bozkırın yaylayla kesiştiği; Yörük kültürünün Türkmen kültürüyle harman olduğu yerdir. Troslar'ın avucundaymış gibi görünen, belki de Toroslar'ın yüreğidir Mut ve Toroslar hangi mevsim olursa olsun O'nda bir güzellik bulursunuz... Güzel olmasa Anadolu'nun Gönül Erenleri bu şehre uğrar mıydı?
MUT GÜZELLEMESİ
İsterim has adamın namı yürüsün
Ünümüz, yedi kıtayı bürüsün
Mut'u görem diyenErenleri bu şehre uğrar mıydı? erken yürüsün
Beş çınar bir pınarı görmek lazım.
Engin ol da gönül, bakma yüksekten
Cem Sultan'ı zincirlemişler bilekten
Aslanlar bile korkar heybetinden
Mavga Kalesi'ni görmek lazım.
Kerim Hanedan buralardan kaçmalı
Alıcı kuş gibi yükseklerden uçmalı
Tası tarağı toplayıp gaza basmalı
Felekten bir gün çalmak lazım.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramlarında ki fener alaylarımız bile unutturuldu, değil mi? Çocuklarımızın heyecanları unutturuldu. Değil mi sokak isimlerimiz unutturulmasın. Daha ne diyeyim.
Yobaz kesim, bilimden hiç hoşlanmaz. Bilimi, fenni sevmez. Örneğin Darvin’e inanmaz. Doğa yasalarını tanımaz. Depremleri bir takım gizli güçlerle açıklamaya çalışır. “Günahkârdılar, hak ettiler…” “Üniversiteli öğrencilerin yüzünden deprem oldu…” Gibilerinden safsatalarla işin kolayına kaçarlar.
NE GÜZELDİ ESKİ GÜNLER
Artık gitti gelmez oldu
Ne güzeldi eski günler
Mazide anısı kaldı
Ne güzeldi eski günler
Taş duvar, toprak sıvası
Kaplıktaydı tabak, tası
Tencerede tarhanası
Ne güzeldi eski günler
Yollar aşıp zorluk ile
Eleleydik, dirlik ile
Yetinirdik varlık ile
Ne güzeldi eski günler
Geçmiş, gelecek aşılar
Kazanç, masrafı karşılar
Gözlerde umut ışılar
Ne güzeldi eski günler
Mürşidi birliğe aşık
Sevgiyle, imece keşik
Bir tabağa dokuz kaşık
Ne güzeldi eski günler
Hüseyin Cılız (Mürşidi)
Zamanla alışılar, unutur giderler mantığı ile hareket eden, şahsen benim çevremde pek çok *minevsiz, *cibilliyetsiz, tarihi sapıtan insan görünümlü şeytanlar var. Bunlardan biri de; kalktı tarihe mal olmuş “Yelli Bel Geçiti” ismini değiştirdiler. Hem de övüne övüne başında bulgur kaynattık diyerek. Sana söyleyecek söz bulamıyorum...
Unutmadan bunu da söylemiş olayım; Karamanoğulları Devleti kurucu atası Nure Sofi ve hanımının mezarını unutturmaya ve mezarı taşıyalım diyen kişi ve Zübük Belediye başkanları da vardı. Elinize ne geçecek karpuz gibi adamlar sizi.. Merak etmeyin tarih sizi de yazacak...!
"Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!" (s.a.v.) (Buharî, 3:72)
Sanat ve Tarih; ırk, cinsiyet, milliyet, din ve siyasi görüşleri ayıran değil tam aksine birleştirendir. Türkiye Cumhuriyeti Karamanoğulları ve Türkmenlerin iade-i itibarıdır.”
“Herkes biraz ya Karamanlıdır, ya da Karamanoğullarındandır.” “Karamanoğullarının karakteristik özelliği olan, bilgide inatçılık ve yazmada gözü karalıktır.” Ş.G.
Biz, “Ne Mutlu Türküm” demekten korkanlardan değil, “Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun” diyenlerdeniz. Kalemimizi ne sattık, ne de kiraya verdik.
NOT: Biri hariç diğer fotoğraflar, Keleş Mut’um Göksel Ata internet sayfasından alınmıştır.
Şerafettin GÜÇ