ANKARA’NIN 5 BEYAZI
Bu hafta torunlarımla “ANKARA’NIN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİNİ ÖĞRENİYORUZ” Ankara’ya özgü hayvanları ilk defa görüyorum. Bilmediğim/iz bazı hayvanları yetkililere sordum ve öğrendim. Çok güzel bir etkinlik. Bu etkinliği Gençlik Parkında düzenleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a teşekkür ediyorum.
Ankara Büyükşehir, kentin sembolleri arasında yer alan ve endemik türe sahip Ankara tavşanı, Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara kedisi ve Ankara arısını “Başkentin 5 Beyazı” tiyatro oyunu ile çocuklara tanıtmaya devam ediyor.
“BAŞKENTİN 5 BEYAZI” GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Nesli tehlike altında olan ve Başkent’in önemli sembolleri arasında yer alan hayvanları korumak için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi; Ankara tavşanı, Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara arısı ve Ankara kedisini Başkentlilerle buluşturdu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), “Başkentin 5 Beyazı” tiyatro oyununu yarıyıl tatilinde de çocuklarla buluşturmayı sürdürüyor. ABB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ile Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı; Başkentin tarihi öneme sahip endemik türlerinden Ankara tavşanı, Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara arısı ve Ankara kedisini, ABB Şehir Tiyatroları oyuncularının sahnelediği tiyatro oyunuyla tanıtıyor.
Bu kapsamda Gençlik Parkı'nda bulunan Necip Fazıl Salonu’nda eğlenceli şarkılar ile danslar eşliğinde başlayan ve ABB Şehir Tiyatroları ekibi tarafından sahnelenen “Beş Beyaz” temalı tiyatro gösterisi miniklerden yoğun ilgi gördü. Fuar alanında kurulan özel bir bölümde, endemik türe sahip bu sevimli hayvanlarla tanışma fırsatı bulan çocuklar, onlarla oyunlar oynayarak eğlenceli zaman geçirme fırsatı yakaladı.
Yarıyıl tatilinde olan çocuklara eğlenceli bir gün yaşatmak istediklerini kaydeden Sağlık İşleri Daire Başkanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürü Mustafa Can, şunları söyledi:
“Çocuklarımıza ekran bağımlılığı karşısında alternatif bir faaliyet düzenleyerek kültürel ve sanatsal etkinliklere yönlendiriyoruz. Ankara’nın kültürel değerlerinden olan beş beyazı tanıtmak için bu faaliyeti düzenledik.”
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Eski Başkanı, Ankaralılar ve Ankara’yı Tanıtma Vakfı Başkanı Seyfettin Aslan’ın bir köşedeki söyleşisinden kısa konu başlıklarını özetlemek gerekirse. Başkentin sembollerinden Ankara kedisi, Ankara keçisi, Ankara tavşanı, Ankara arısı ve Ankara güvercininin önemi üzerine konuşulan söyleşide, Ankara’nın değerleri ve gen kaynaklarının ayrıntıları masaya yatırıldı. Ankara’nın biyolojik ve kültürel miraslarının korunması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Seyfettin Aslan, dinleyicilere “Beş Beyaz” tarihi üzerine bilgilendirici sunumlar yaptı.
ASLAN, “ATATÜRK’ÜN NE YAPMAYA ÇALIŞTIĞINI ANLADIKÇA ONA HAYRAN OLMAMAK ELDE DEĞİL”
Konuşmasına ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e minnetlerini sunarak başlayan Aslan, “Atatürk’ün ne yapmaya çalıştığını anladıkça ona hayran olmamak elde değil” sözleriyle Atatürk’ün ileri görüşlülüğünün altını çizdi.
“Değerlerimize sahip çıkalım” çağrısı yapan başkan, “Ankara zengin bir şehir ama maalesef kendi değerlerinden uzaklaşmış durumda. Bir Rus ressam, Atatürk’ün Samsun’dan Ankara’ya gelişini anlatan 350 metre boyutunda bir resim yapmış. Bu resim şu an Samsun’da var ama Ankara’da yok.”
Biyoteknoloji konusunda son günlerde çok konuşuluyor. Atatürk Orman Çiftliği’nin ne zorluklarla kurulduğunu biliyoruz. “Çağın yakıtı” olarak tanınan biyolojik yakıtların ülkemizde kullanılması Atatürk’ün emriyle 1934’te başlıyor. Yağ üreten bitkiler Atatürk’ün emriyle Atatürk Orman Çiftliği’ne ekiliyor ve üretilen yağlar traktörlerde kullanılıyor. “Atatürk’ün ne yapmaya çalıştığını anladıkça ona hayran olmamak elde değil” diye konuştu.
- ANKARA KEÇİSİ İngilizce adı Angora Goat – Bilimsel Adı Capra Hircus Tiftik keçisi veya Ankara Keçisi, Ankara’ya has bir keçi Türüdür. Ataları, 13.yy’da Orta Asya’dan Anadolu’ya göçen Türkler tarafından, Hazar Denizinin doğusundan getirilmiştir. İç Anadolu’nun iklim özelliklerine adapte olmuş ve zamanla Ankara’ya özgü bir hayvan olmuştur. 1555'de Ankara'yı gezip inceleyen ve Augustus tapınağını ilk tanıtan kişi olarak bilinen Busbecq’de kentin en önemli ekonomik etkinliğinin Ankara Keçisi olduğunu belirtmiştir.
2-ANKARA KEDİSİ İngilizce Adı Angora Cat Bilimsel Adı: Apis Melifera Anatolliaca Ankara Kedisi, dünyaca tanınan bir kedi ırkıdır. Anayurdu Ankara olan Ankara Kedisi, en eski uzun tüylü kedi soylarından birisidir. İlk kez 17. yy. denizcileri tarafından Avrupa’ya da götürülmüştür. 18.yy’da Avrupa soyluların sevgilisi haline gelmiş olan Ankara Kedisi, eski zamanlarda Fransız kralların saraylarında mevcuttur. 18. yy’da Marie Antoniette ve 14. Louis gibi pek çok önemli kişi Ankara Kedisinin hayranı olmuştur.
3-ANKARA TAVŞANI İngilizce Adı Angora Rabbit Bilimsel Adı: Oryctolagus Cuniculus Ankara Tavşanı, yumuşak tüylere sahip olan bir tavşan türüdür. Ankara’ya özgü endemik bir türdür. Bu canlıların kökeni Ankara ilimizdir. Buradan tüm dünyaya yayılmışlardır. Vücudu uzun tüylerle kaplı, ayakları ince ve uzundur. Kemikleri ince olmasına rağmen, sağlam yapıdadır. Yaklaşık olarak 3,5-4 kg canlı ağırlığa sahiptir. Ergenlik döneminde dişiler erkeklerden daha ağır olurlar. Tavşan yünü üretimi amacı ile yetiştirilen tek tavşan ırkı Ankara Tavşanıdır. Angora yünü yapısında yer alan hava odacıkları nedeniyle yüksek yalıtım özelliği taşır, ayrıca üzerindeki Kütikül pulcuklarına bağlı olarak sürtünme katsayısının düşük olmasından dolayı dokunulduğunda yumuşak hissedilir.
4-ANKARA GÜVERCİNİ İngilizce Adı Angora Pigeon Bilimsel Adı: Columba Liva Donestica Bu türün en belirgin özelliği çok seri taklalar atmasıdır. O kadar seri takla atar ki gökyüzüne kanat çırparak değil takla atarak uçar. Ankara Takla Güvercinleri (Süt) beyaz ve beyaza yakın renklerin çoğunlukta olduğu bu takla güvercini türü gerçekten de Türkiye’nin ve dünyanın performansı en yüksek takla güvercinleri arasında yer almaktadır. Performanstan kasıt uçma süresi, konmak amacıyla yere yaklaşma sıklığı, her yaklaşma sonrası, ayakları tam yere değecekken konamadan yeniden tırmanışa geçme(fışkırma) sayısı, fışkırmanın dikliği, fışkırma sürecinde atılan taklaların çokluğu ve kalitesidir. Zira öteki takla ırklarının aksine Ankara güvercinlerinin taklaları arasında çok az bir zaman dilimi vardır ve çok daha sıkı takla atarlar.
5-ANKARA ARISI İngilizce Adı Angora Bee Bilimsel Adı: Apis Melifera Anatolliaca Genellikle esmer, kirli sarı renkte küçük vücut yapısına sahip arılardır. Sakin, kışlama yetenekleri iyi, çalışkan ve dayanıklı arılardır. Yağmacılık eğilimleri fazla değildir. Yön belirleme bakımından üstün performans gösterirler. Yavru yetiştirme aktiviteleri üstün bir ırktır. Az miktarda bal tüketir bu nedenle kıt koşullarda dahi bal biriktirebilir. Ankara Arısının en önemli özelliği ürettiği balın açık renkte beyaz olmasıdır. Ankara Arısının beyaz balı, antimikrobiyal aktivite bakımından oldukça zengin olup, midede ülser ve gastrite iyi gelmektedir. İtalyan seyyah DOMENİCO SESTİNİ 1787’de Ankara’ya gelmiş ve yazdığı seyahatnamede Ankara Arılarının “pamuk kadar beyaz” çok namlı bir bal ürettiklerini ayrıca “Türk Metodu” olarak belirttiği Arıları una batırarak tedavi etme ve balı toplarken hepsini almayıp bir miktar Arılara bırakma yöntemini ülkesinin arıcılarına götürdüğünü anlatmaktadır. Osmanlı saraylarının vazgeçilmezi olan ünlü Ankara Balı, Ankara Vilayeti Salnamesinde (1325/1907) şu şekilde anlatılmaktadır; “Türkiye’de en iyi bal Ankara ‘da çıkar denilirse, bu söz mübalağa sanılmamalı.
Ankara’da olanların vakit ayırarak Gençlik Parkındaki bu tiyatroyu seyretmelerini salık verebilirim.
Şerafettin GÜÇ
Kaynak Alıntı Haber Linkleri
- https://ankahaber.net/haber/detay/baskentin_5_beyazi_oyunu_ankarali_cocuklarla_bulustu_167327#:~:text=Ankara%20B%C3%BCy%C3%BCk%C5%9Fehir%2C%20kentin%20sembolleri%20aras%C4%B1nda,ile%20%C3%A7ocuklara%20tan%C4%B1tmaya%20devam%20ediyor.
- https://www.ankara.bel.tr/tr/haberler/buyuksehir-belediyesi-baskentin-bes-beyazi-ni-tanitti-14930
- https://ankaranin5beyazi.com/
- https://www.24saatgazetesi.com/ankaranin-bes-beyazi-ve-ataturk-soylesisi-tema-vakfi-ankara-il-temsilciliginde-gerceklestirildi