Kültür ve Sanatla Gelişen Kahramankazan
Kültür ve Sanatla Gelişen Kahramankazan
Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi tarafından “Aksiyona Geç” sloganıyla düzenlenen Ankara Kültür Sanat (AKS) 101 Çalıştayı’na Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu katıldı. Moderatörlüğünü Alper Kaya’nın yaptığı "Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat" oturumunda konuşan Başkan Çırpanoğlu, Kahramankazan’da gerçekleştirilen ve planlanan kültür sanat projelerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
''Kahramankazan'ın Kimliğini Sanatla Güçlendireceğiz''
Başkan Çırpanoğlu, Kahramankazan’ın hızla büyüyen bir ilçe olduğunu ancak gelişimini henüz tamamlayamadığını ifade ederek şunları söyledi:
"Kahramankazan'ımızın eti meşhur, sanayisi meşhur. Artık kültür ve sanat alanında da çeşitli çalışmalara adım atacağız. Her kentin bir kimliği var. Kahramankazan, kuvvetli sanayisiyle artık Ankara’nın değil, İç Anadolu’nun sanayi başkenti olma noktasında hızla ilerliyor. Tabi sanayi şehirlerinde o enerjiyi artırmak için kültürel ve sanatsal faaliyetlerin artırılması gerekiyor. Bu noktada sanayisiyle, tarımıyla, lojistiğiyle, savunmasıyla ünlü olan Kahramankazan’a artık bir belediye başkanı dokunuşu yapmak gerekiyor.
Kahramankazan Belediye Başkanı olduktan sonra şunu gördük: Kahramankazan büyüyor ama gelişemiyor. Henüz gelişmesini tamamlamamış bir şehir. Büyüme ile gelişme maalesef doğru orantıda olmuyor. Biz Kahramankazan’ın gelişmesi için kültürel ve sanatsal etkinliklerimizle beraber tüm çalışmalarımızı başlattık."
Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sanat çalışmalarına verdiği desteğin önemine değinen Başkan Çırpanoğlu, farklı şehirlerden ilham aldıklarını belirtti:
"Böyle bir Büyükşehir Belediye Başkanımız olmasından dolayı hakikaten gurur duyuyoruz. Bize destek olduğu gibi bizlere kültür sanat anlamında da önümüzü açmış durumda. Ben tabi iyi bir öğrenciydim ama belediye başkanlığında kopya çekiyorum. Eskişehir’deki sanatsal faaliyetleri Kahramankazan’la bağdaştırmaya çalışıyorum.
Kahramankazan’ımızın nüfusu gitgide artıyor. Kahramankazan ve Ankara doğuluların batısında, batılıların doğusunda, Türkiye’nin ortasında bir yer. O yüzden bütün kültürlere açık olmak zorunda. Kahramankazan büyük bir göç çektiği için doğudan gelen arkadaşlarımın getirdiği bir kültür var, batıdan gelen arkadaşlarımın getirdiği bir kültür var ve Ankara’nın kendi kültürü var. Bizim bu armoniyi sağlamamız gerekiyor."
"Hayal Kurarken Masraftan Kaçmamak Lazım"
Kültür ve sanat çalışmalarında hayallerin büyük önem taşıdığını belirten Başkan Çırpanoğlu, “Hayal kurarken masraftan kaçmamak lazım. 'Senfoniyle İlahiler' diye bir program vardı. Bu beni çok etkilemiş bir program. Bir gün Kahramankazan’da bu senfoniyle ilahiler programını yapmak benim için büyük bir hedef. Bu noktada Ankara Kent Konseyi ile de bir çalışma yapmak istiyorum. Sanat ruhun gıdasıdır ama küçük ilçelerde takviye gıdadır” dedi.
"Satı Kadın Enstitüsü’nü Kuruyoruz"
Sanatsal ve kültürel çalışmalarda önemli bir adım atarak Satı Kadın Enstitüsü’nü kuracaklarını açıklayan Başkan Çırpanoğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Kahramankazan’da sanatsal, kültürel, tarihi ve sportif alanlarda Ankara’nın ve ilçelerimizin araştırmalarıyla alakalı Türkiye’nin dört bir yanından sempozyumlar düzenleyeceğiz. Ankara’mızın sanatının, tarihinin ortaya çıkarılmasıyla alakalı bir faaliyet olacak. Kazan’ın köklerine inmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili Karalar bölgemizde çalışmalarımıza başladık. Tarih severleri ilçemize çekeceğiz.”
Uluslararası Kavurma Festivali Düzenlenecek
Kahramankazan’ın meşhur eti ve kavurmasını tanıtmak için bu yıl ilk kez Uluslararası Kavurma Festivali düzenleyeceklerini belirten Başkan Çırpanoğlu, şöyle konuştu:
“Kavurma Festivalimiz bu sene ilk defa gerçekleştirilecek. Kavurma Festivali uluslararası olacak. Kavurmanın 40 halini Kahramankazan’da sizlerin beğenisine sunacağız. Uluslararası yapmamızın sebebi de hem kavurmanın başka ülkelerdeki versiyonu var; İspanya’daki kavurmanın, Portekiz’deki kavurmanın, Türkiye’nin dört bir yanından kavurmanın yapılma şekilleri Kahramankazan’da sunulacak. Kahramankazan’ın kavurmasını tüm ziyaret edenlere ve Türkiye’ye sunacağız. Kazan’ın etini Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz.”
"Çocuk Tiyatroları Çalışmalarına Başladık"
Başkan Çırpanoğlu, çocuk tiyatrolarına özel bir önem verdiklerini ve bu konuda çalışmalara başladıklarını vurguladı. Sanata verilen para bir şekilde fazlasıyla size dönecektir diyen Başkan Çırpanoğlu: İmam Gazali'nin bir cümlesi var 'Eğitimi pahalı zannedenler siz bir de cehaletin bedelini düşünün' diye. Her insanın bir kabiliyeti vardır. Bu kabiliyeti öne çıkarabilmek için bizim insanlardaki sanatsal ve kültürel faaliyetleri öne çıkarmamız gerekiyor. Sanatçı yetiştirmeyi önemsiyoruz. İnsanların kendindeki yeteneği fark edebilmesi için belediyelere büyük iş düşüyor” dedi.
Başkan Çırpanoğlu, Kahramankazan’ı kültür ve sanat alanında geliştirmek için projelerine kararlılıkla devam edeceklerini belirterek konuşmasını tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.