PROMOSYON

Deprem sırasında yapılması gerekenler

Ekonomi (AA) - Anadolu Ajansı | 06.02.2023 - 15:41, Güncelleme: 06.02.2023 - 15:29 62027+ kez okundu.
 

Deprem sırasında yapılması gerekenler

- Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl: - "Deprem anında en çok panik ve korku zarar veriyor" - "Binaların depreme en dayanıksız olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok olduğu yerler buralardır. Dolayısıyla merdivenlere yönelmek, bir an önce dışarıya çıkma isteği, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlış davranışların başında gelmektedir"

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, "Deprem anında en çok panik ve korku zarar veriyor." uyarısında bulundu.Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bingöl, deprem sırasında yapılması gerekenleri ve alınması gereken önlemleri paylaştı.Deprem anında en çok panik ve korkunun zarar verdiğini belirten Bingöl, deprem anında panik yapılmaması gerektiğini, özellikle bulunulan yerden kaçmaya çalışmanın çok tehlikeli olduğunu vurguladı.Panik duygusunun, insanların yapmaması gereken davranışlarda bulunmasına yol açacağına işaret eden Bingöl, şunları kaydetti:"Camdan veya balkondan atlamak, deprem anında evde kalarak güvenli bir büyük eşyanın yanında 'çök kapan tutun' davranışından çok daha tehlikelidir. Yapılmaması gereken davranışların başında camlardan veya balkonlardan atlamak bulunmaktadır. Aynı şekilde binaların depreme en dayanıksız olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok olduğu yerler buralardır. Dolayısıyla merdivenlere yönelmek, bir an önce dışarıya çıkma isteği, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlış davranışların başında gelmektedir."- "Tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere hazırlıklı olmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız"Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, deprem öncesi hazırlığın önemine vurgu yaparak, deprem anında sarsıntıdan devrilebilecek büyük eşyanın duvara sabitlenmesi gerektiğini belirtti. Bingöl, çerçeve ve raf gibi düştüğünde zarar verebilecek eşyanın mümkünse bulundurulmaması gerektiğini, bu mümkün değilse bu eşyanın iyice sabitlendiğinden emin olunması gerektiğini aktardı.Bingöl, depremde soğukkanlı olunmasını gerektiğine işaret ederek, "Daha önce yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere hazırlıklı olmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız." ifadesini kullandı.Depremin bir panik anı olduğunu ve deprem öncesinde tatbikatların önem taşıdığını vurgulayan Bingöl, deprem anını panik yapmadan atlatmak ya da daha az paniğe kapılmak için deprem tatbikatlarının çok önemli olduğunu kaydetti.- "Dayanıklı eşya yanında çök-kapan-tutun hareketi yapılmalı"Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Bingöl, dayanıklı eşya yanında "çök-kapan-tutun" hareketinin yapılması gerektiğini belirterek, "Bunun için de hayat üçgeni dediğimiz boşlukların oluşabileceği dayanıklı büyük eşyanın yanını tercih etmek gerekmektedir. Çamaşır veya bulaşık makinaları bunun için uygun dayanıklı eşya olabilir." ifadelerini kullandı.Çocukların uyuduğu odalarda alınması gereken önlemlere ilişkin de Bingöl, "Mümkün olduğunca bu odalarda hayat üçgeni oluşturabilecek sağlam büyük eşyanın da duvara sabitlenerek bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Çocuklarda sürekli eğitimler ve denemelerle deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda davranış değişikliği ve bilinç oluşturulmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
- Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl: - "Deprem anında en çok panik ve korku zarar veriyor" - "Binaların depreme en dayanıksız olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok olduğu yerler buralardır. Dolayısıyla merdivenlere yönelmek, bir an önce dışarıya çıkma isteği, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlış davranışların başında gelmektedir"

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, "Deprem anında en çok panik ve korku zarar veriyor." uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bingöl, deprem sırasında yapılması gerekenleri ve alınması gereken önlemleri paylaştı.

Deprem anında en çok panik ve korkunun zarar verdiğini belirten Bingöl, deprem anında panik yapılmaması gerektiğini, özellikle bulunulan yerden kaçmaya çalışmanın çok tehlikeli olduğunu vurguladı.

Panik duygusunun, insanların yapmaması gereken davranışlarda bulunmasına yol açacağına işaret eden Bingöl, şunları kaydetti:

"Camdan veya balkondan atlamak, deprem anında evde kalarak güvenli bir büyük eşyanın yanında 'çök kapan tutun' davranışından çok daha tehlikelidir. Yapılmaması gereken davranışların başında camlardan veya balkonlardan atlamak bulunmaktadır. Aynı şekilde binaların depreme en dayanıksız olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok olduğu yerler buralardır. Dolayısıyla merdivenlere yönelmek, bir an önce dışarıya çıkma isteği, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlış davranışların başında gelmektedir."

- "Tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere hazırlıklı olmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız"

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, deprem öncesi hazırlığın önemine vurgu yaparak, deprem anında sarsıntıdan devrilebilecek büyük eşyanın duvara sabitlenmesi gerektiğini belirtti. Bingöl, çerçeve ve raf gibi düştüğünde zarar verebilecek eşyanın mümkünse bulundurulmaması gerektiğini, bu mümkün değilse bu eşyanın iyice sabitlendiğinden emin olunması gerektiğini aktardı.

Bingöl, depremde soğukkanlı olunmasını gerektiğine işaret ederek, "Daha önce yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere hazırlıklı olmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız." ifadesini kullandı.

Depremin bir panik anı olduğunu ve deprem öncesinde tatbikatların önem taşıdığını vurgulayan Bingöl, deprem anını panik yapmadan atlatmak ya da daha az paniğe kapılmak için deprem tatbikatlarının çok önemli olduğunu kaydetti.

- "Dayanıklı eşya yanında çök-kapan-tutun hareketi yapılmalı"

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Bingöl, dayanıklı eşya yanında "çök-kapan-tutun" hareketinin yapılması gerektiğini belirterek, "Bunun için de hayat üçgeni dediğimiz boşlukların oluşabileceği dayanıklı büyük eşyanın yanını tercih etmek gerekmektedir. Çamaşır veya bulaşık makinaları bunun için uygun dayanıklı eşya olabilir." ifadelerini kullandı.

Çocukların uyuduğu odalarda alınması gereken önlemlere ilişkin de Bingöl, "Mümkün olduğunca bu odalarda hayat üçgeni oluşturabilecek sağlam büyük eşyanın da duvara sabitlenerek bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Çocuklarda sürekli eğitimler ve denemelerle deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda davranış değişikliği ve bilinç oluşturulmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mutajans.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.