VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, TÜRKİYE’DE İLK OLAN AKIL VE ZEKÂ OYUNLARI KÖYÜ’NÜN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Valimiz Ali Hamza Pehlivan, İlimiz Silifke İlçesi Gülümpaşalı Mahallesi’nde atıl durumda olan İlkokul binası ve bahçesinde, Silifke Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, Medcem Madencilik ve Yapı Malzemeleri Şirketinin destekleriyle kurulan; çocuklarımızın, gençlerimizin ve her yaşta vatandaşımızın zeka ve strateji yeteneklerini geliştirebileceği Medcem Akıl ve Zekâ Oyunları Köyü’nün açılışını gerçekleştirdi.
Proje kapsamında atıl durumda olan Gülümpaşalı İlkokulu Medcem Firması tarafından yenilendi, gerekli donanım malzemeleri ve eğitim materyalleri temin edilerek eğitime hazır hale getirildi. Bu özel projede verilecek eğitimlerle, çocuklarımıza stratejik düşünme, problem çözme ve strateji geliştirme becerileri kazandırılacak yarışma programları düzenlenecektir.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; “Bugün açılışını yapacağımız Akıl ve Zekâ Oyunları Köyü’nün; Mersin’imize, Silifke İlçemize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve kıymetli hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.
Akıl ve Zekâ Oyunları Köyü, adından da anlaşılacağı gibi buradan faydalanacak olan her yaştan, her okuldan öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın faydalı bir şeylerle meşgul olması ve bu meşgaleyle birlikte kendi zihinsel gelişimlerine, düşünme kapasitelerine katkı yapacak bir uygulama ve önemli bir merkezdir.
Proje, Türkiye’de Bir İlktir.
Türkiye'de de ilk defa böyle bir merkez kuruluyor. Akıl ve zekâ oyunları sınıfları olmakla birlikte bütüncül bir merkez olması itibariyle de bu proje ayrı bir önem ifade ediyor.
Akıl ve zekâ oyunları deyip geçmemek lazım. Akıl ve zekâ oyunlarının onlarca, yüzlerce çeşidi var. Abluka, hanoi kuleleri, motif, ahşap yapılar gibi 50’den fazla kutu oyunu, sudoku, apartman sudoku, metaforms, colours, kare karalamaca gibi onlarca kâğıt kalem oyunu ve çemberbaz, denge kulesi, renkli kuyular, boru hattı mücadelesi, pomela gibi bahçe oyunları bulunmaktadır. Bunları sadece oyun olarak ifade etmek belki biraz hafif kalıyor ama bunların hepsi zihinsel gelişimin yansımalarıdır. Tarihsel süreç içerisinde oluşturulan, üretilen ve bütünleştirilen zekâ atraksiyonlarına vesile olan oyunlardır.
Bu oyunlar sayesinde çocuklarımız zihinsel ve muhakeme kapasitelerini, problem çözme ve işlemleri zihinlerinden yapma yeteneklerini geliştiriyorlar. Akıl oyunları; birlikte hareket etmek, tahammül gücünü arttırmak, zorluklar karşısında sabretmek, mücadele etmek, yılmamak, vazgeçmemek gibi birçok yeteneğin gelişmesine, pekişmesine sebep oluyor.
Yapay Zekâyı Yönlendirecek Kapasitede Zihinler Yetiştirmek Gerekmektedir.